On vuosi 2033. Ydinsota on tuhonnut maailman lähes kokonaan ja säteily tehnyt elämisenmaan päällä mahdottomaksi. Selviytyjät ovat paenneet Moskovan metroon, jossa eri asemat muodostavat pieniä kaupunkeja. toiset ovat enemmän järjestäytyneitä, toiset vähemmän. Kilpailu ja liittoutumat tietävätsitä, että lyhin reitti asemalta toiselle ei välttämättä ole mahdollinen.
VDNH:n nuori Artjom saa tehtäväkseen viedä tärkeän viestin Polikseen, keskukseen  josta mahdollisesti saa apua taistelussa maan päältä hyökkääviä mustia vastaan. 
Tunelit ovat täynnä vaaroja, ihmisiä kuolee ja katoaa, osalla asemista on täysi anarkia, osalle ei pääse lainkaan ilman suhteita. 
Sitkeästi Artjom taivaltaa pitkää ja mutkaista matkaansa, pelastuen täpärästi milloin nokkeluutensa, milloin onnen, milloin avuliaan muukalaisen avustuksella. 

Sujuvasti soljuva, varsin mukiinmenevä tieteisromaani. Pikkutarkkaa lukijaa saattaa häiritä muutama epäloogisuus. Esim, se, että mistä Artjom saa rahaa sen jälkeen kun hänen koko omaisuutensa on joutunut hukkateille. Artjomin tarinaa lukisi mielellään enemmänkin, toivottavasti siihen tulisi jatkoa. Gluhovskin toinen romaani Metro 2034 keskittyy erään toisen tässä kirjassa mainitun henkilön ympärille.